Et positivt 2019

En fryd for øjet!

Årets første kvartal har været rigtig godt for danske smågriseproducenter, da smågrisenoteringen næsten hver torsdag var en fryd for øjet, hvor godt gang i det tyske slagtesvinsmarked har haft en markant indflydelse på den positive udvikling. Kinas problemer med ASF vækker også nogle tanker med håb om mere eksport fra Europa. Alle erfarne svineproducenter har tidligere oplevet lignende opsving i konjunkturerne, spørgsmålet er bare, om det bliver ved i år? Nogle påstår, at der er et par fantastiske år i vente for danske svineproducenter, dog er der ikke konkrete tiltag som f.eks. eksportudvidelse til Kina eller lignende endnu. Vi håber på det bedste og observerer både det europæiske marked samt verdensmarkedet nøje. Vi er slet ikke i tvivl om, at hvis der kommer konkrete beviser for al den optimisme, der florerer blandt mange, vil vi udnytte situationen til gavn for vores faste kunder.

Her kan boblen briste

Den umiddelbare uendelige optimisme for de næste par år kan indtil videre virke, som at befinde sig i en sæbeboble. Der er mange udefrakommende faktorer, som kan vende situationen 180 grader. Tyskland står fortsat i svinepestens skygge, USA’s svineproduktion er fortsat i udvikling, Polen havde knap 50 tilfælde af ASF hos vildsvin blot i marts måned og Rumænien kæmper med likviditeten grundet store økonomiske tab i efteråret, hvor svinepesten var i kraftigt udbrud. Vi mener dog ikke, at dette er nye risikofaktorer for det europæiske marked, men man skal dog ikke glemme, at de findes. Efteråret er typisk den bedste tid for smågriseproducenter, hvorfor vi først vil revurdere markedsprognoserne omkring maj måned, hvis situationen forbliver lige så gunstig, som den har været den sidste måneds tid.

Ny verden for smågriseproducenter

Situation herhjemme, hvor man har indskærpet og øget kontroller samt indført nye retningslinjer for producenterne, vil have indflydelse på omsætningen af smågrise i Europa. Tiltaget med halekupering kan give udfordringer hos de fleste nuværende aftagere af smågrise og det er fortsat uvist, hvilken effekt det vil have på Europas slagtesvinsproducenter. Omstillingsprocessen i Europa kan tage længere tid end herhjemme, men vi er parate til at hjælpe vores europæiske aftagere.    

I ønskes hermed en rigtig god påske fra Vinderslev teamet

error: Vi tillader ikke kopiering af dette indhold.