Nye tilfælde af afrikansk svinepest

Udbrud af afrikansk svinepest i Østeuropa har medvirket til udvidelse af de sorte zoner (risiko lande).

SEGES nævner, at der er smitterisiko både ved udenlandske køretøjer og dets personale. Ved at benytte vores eksportstald undgår man, at eksportbiler kommer ind på danske besætninger samt selve kontakten med udenlandske chauffører. I vores eksportstald har udenlandske chauffører et separat opholdsrum med tekøkken og badefaciliteter. Vi bestræber os meget på, at gøre de udenlandske transportvirksomheder opmærksomme på, at uddanne sit personale i hygiejne, desuden informerer vi dem løbende om SEGES’ retningslinjer for at mindske smitterisikoen.

Svinepest og dansk økonomi

Risikoen for svinepest hænger over hovedet på alle i branchen uanset handelsforbindelser. Vi opfordrer helt bestemt ALLE svineproducenter i Danmark til at huske alle forholdsregler for at undgå smitte. Vi synes, at vi har gjort det, vi skal, og håber at samtlige svineproducenter følger vores spor.

Ved vores deltagelse i Svinekongressen i Herning blev vi oplyst, at ved et enkelt tilfælde af afrikansk svinepest i Danmark kan det koste branchen op til 2,4 mia. kr., hvilket ikke virker urealistisk, set på tidligere tilfælde i Holland, der med sit udbrud i 1997 måtte aflive 8 mio. svin, og knap en måned senere medførte det en reel epidemi og der blev indført eksportforbud.

Nøglefaktorer for at undgå smitte er rene biler, begrænset og beskyttet adgang til svinebesætninger og at udenlandsk arbejdskraft eller folk, der har opholdt sig i et af risikolandene, skal informeres om karantænereglerne og fremgangsmåde for at udgå smitte. Desuden bør opmærksomheden også skærpes omkring forbuddet mod affaldsfodring, da det er forbudt i Danmark.

Vores lastbiler kører kun i Danmark og Tyskland, der er fri for afrikansk svinepest. Som ansvarlig transportør går vi meget op i rene biler og ansvarligt personale. Vi tør sige ja til, at vi har den reneste eksportstald med mindste smitterisiko. Du kan læse meget mere om vores biler og eksportstald her

 

Direkte læsninger – en reel trussel!

Vi mener, at direkte læsninger er blevet en reel trussel mod den danske svineproduktion, når 1/3 af Europa har tilfælde af svinepest. Landmændene, der foretrækker direkte læsninger i forhold til brug af en samlestald, udgør en væsentlig større risiko for indførsel af svinepest, og vi kan ikke begribe den risikovillighed, som de tager. Udenlandske biler og udenlandske chauffører fra risikolande, som skal i karantæne og opholde sig op til flere dage ved danske bedrifter er en langt større trussel end først antaget.

error: Vi tillader ikke kopiering af dette indhold.